ŞAFİİ el-UMM

HAC

 

AV HAYVANINI ÖLDÜRMENİN DIŞINDA BİR MAKSAT İLE TUTMASINA DAİR

 

[1283] Bize Said, İbn Cüreyc'den haber verdi, onun Atadan rivayetine göre, bir güvercini ayağına takılmış bir şeyi kurtarmak üzere bir kimse yakalasa ve güvercin ölse, Ata: Bundan dolayı ona bir şey düştüğü kanaatinde değilim, dedi.

 

Şafii dedi ki: Böyle diyen aynı zamanda şu hallerde de böyle söyler: Eğer güvercini ne olursa olsun bir şeyden kurtarmak için, -mesela bir kediden, bir yırtıcı hayvandan, içine sıkışmış olduğu bir duvar kovuğundan kurtarmak için yahut da zehirli bir hayvan tarafından sokulmuş olup onu tedavi etmek maksadıyla bir tiryak (panzehir) ya da başka bir şey içirse ve yakalamasının asıl sebebi, zarar veren şeyi ondan uzaklaştırmak olsa yahut da ona fayda verecek bir iş için onu tutsa- ceza ödemez. Ayrıca: Her av hayvanı hakkında da bu böyledir, dedi.

 

Şafii dedi ki: Bu ihtimal dahilinde bir kanaattir. Bununla birlikte bir kimse:

Bunu yapan kişi onun cezasını öder. İsterse onun iyiliğini istemiş olsun. Çünkü onun eli ile telef olmuştur derse, bu da ihtimali olan bir açıklamadır. Allah elbette en iyi bilendir.

 

[1284] Bize Said, İbn Cüreyc'den haber verdiğine göre, o Ataya dedi ki: Döşeğimin üzerinde bulduğum bir güvercin yumurtası hakkında ne dersin? Ata:

Onu yatağından uzaklaştır, dedi. İbn Cüreyc dedi ki: Ataya dedim ki: Eğer bu yumurta, evin sofasında yahut da evde bunun gibi kenarda bir yerde ise dedim o: Onu oradan atma, dedi.

 

[1285] Bize Said, Talha'dan haber verdi o, Atadan şöyle dediğini rivayet etti:

Mekkeli güvercin yumurtasını ve yavrusunu evinden dışarıya çıkarma.

 

Şafii dedi ki: Bu bir görüştür ve ben bu görüşü alıyorum. Eğer evinin dışına çıkartırsa ve telef olursa, tazminatını öder. Bu da muhtemel bir açıklamadır. Çünkü bir kimsenin o yumurtayı kırmayacaksa, onu döşeğinden uzaklaştırma hakkına sahiptir. Güvercinleri oradan taşımak suretiyle kaldırmasından ötürü (yumurta) bozulursa, ona fidye düşmez. Bir diğer ihtimale göre, yumurtayı oradan kaldırmak sebebiyle bozulursa ona fidye düşer. Bu kanaati kabul eden şunu da söyler: Güvercin döşeğinin üzerine düşse, o da onu oradan uzaklaştırmak istese, döşeğinden uzaklaştırması sebebiyle telef olsa, bundan dolayı ona fidye düşer. Nitekim Ömer (r.a.)de güvercini ridasından uzaklaştırmak isteyince, bu uzaklaştırması sebebiyle telef olduğundan fidyesini vermişti.

 

[1286] Bize Said, İbn Cüreyc'den haber verdi o, Atadan şöyle dediğini rivayet etti: Çekirge ya da ed-deba (küçük çekirge) senin yolunun tamamını kapatmış olsa, sen ondan bir türlü korunamıyar ve gidecek bir yer bulamadığın için onun ölümüne sebep olursan, sana bir tazminat düşmez.

 

Şafii dedi ki: Eğer onu çiğnersen demek istiyor, ama yolun dışında onu bizzat öldürecek olursan zorunlu olarak onun tazminatını ödersin.

 

Şafii dedi ki: Onun bu görüşü döşekten uzaklaştırılan yumurta hakkındaki görüşünü andırmaktadır. Bununla birlikte yaptığım bu açıklamaların hepsinin Ömer b. el-Hattab'ın güvercini ridasından uzaklaştırmak isterken, bir yılanın o güvercini telef etmesi sebebiyle fidyesini ödemesi şeklindeki uygulamasına yapılmış bir kıyas olabilir.

 

Sonraki için tıkla:

 

KUŞUN TÜYLERİNİ VOLMAK